Вивчення складу і будови комплексних тетрафтороборатів Cd(II) з фенілен діамінами - Shestakova, M.V.; Chebotarev, O.M. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Тетрафтороборна кислота і різні її продукти, наприклад, комплексні тетрафтороборати металів знаходять широке застосування в електрохімічних процесах при рафінуванні металів, при отриманні паяльних флюсів. Цікавою особливістю тетрафтороборатних комплексів металів з органічними лігандами є те, що в цих з’єднаннях група BF4- має різний характер зв’язування. Мета: Метою дослідження є підтвердження встановленої раніше залежності між основністю органічного ліганду і складом координаційної сфери тетрафтороборатного комплексу. Матеріали і методи: Препаративним шляхом синтезовано комплексні тетрафтороборати Cd(II) з ізомерними о-, м-, п-фенілендіамінами (ФДА). За допомогою ряду фізико-хімічних методів дослідження визначено склад і будову синтезованих комплексних сполук. У відповідності з результатами елементного, титриметричного й атомно-абсорбційного аналізів незалежно від способу синтезу для м- і п-ізомерів реалізуються сполуки [CdФДА4](BF4)2. У випадку о-ФДА при синтезі без розчинника було отримано комплекс [Cd(о-ФДА)2](BF4)2. Результати: Результати вимірів молярної електропровідності розчинів сполук у диметилформаміді свідчать, що комплекси є триіонними електролітами загального складу [CdФДА4](BF4)2, а у випадку о-ФДА – [Cd(о-ФДА)2](BF4)2. Центри координації органічних лігандів та зовнішньосферний характер зв’язку тетрафтороборат-іона встановлено за допомогою ІЧ спектроскопії. Відмічено вплив положення аміногруп у молекулі діаміну на склад і будову комплексів. Висновки: Встановлений склад координаційної сфери тетрафторборатних комплексів Cd(II) з ізомерними фенілендіамінами дає можливість зробити висновок про їх тетраедричну конфігурацію, оскільки саме така будова координаційного вузла характерна для даного металу-комплексоутворювача з координаційним числом 4.