Розробка емульгатора для висококонцентрованих зворотних емульсій - Kovalenko, I.L.; Kuprin, V.P. (Праці Одеського політехнічного університету, 2016)
Зворотні емульсії знайшли широке застосування в гірничорудній промисловості як матриці емульсійних вибухових речовин і бурових промивних рідин. Визначальною характеристикою зворотних емульсій промислових вибухових речовин є висока стабільність і стійкість до кристалізації. Мета: Метою роботи є оцінка механізму дії емульгаторів типу SMO і деяких PIBSA-похідних, найбільш широко застосовуваних у світовій практиці, а також розробка ефективного вітчизняного емульгатора зворотних емульсій. Матеріали і методи: Напівдинамічним методом з використанням зворотного сталагмометра було визначено зниження міжфазного натягу на межі «вода / дизельне паливо» в присутності 0,5% мас. сорбітану моноолеата різних виробників. З використанням обраних емульгаторів за допомогою динамічного міксера були приготовлені емульсії на базі монорозчину аміачної селітри і дизельного палива такого складу, % мас.: аміачна селітра – 76,8; вода – 15,6; дизельне паливо – 6,0; емульгатор – 1,6. Результати: За результатами досліджень міжфазного натягу «вода / розчин ПАР в дизельному паливі», стійкості емульсій на монорозчині аміачної селітри і ІЧ-спектрів SMO різних виробників встановлено, що наявність в продукті домішок олеїнової кислоти, ді- і триолеатів призводить до зниження міжфазної активності, підвищення маслорозчинності емульгатора і зниження стійкості емульсій до кристалізації. На основі аналізу спектральних даних висловлено припущення щодо можливості специфічної взаємодії за механізмом «спектрального резонансу» між емульгаторами типу PIBSA-МЕА, LZX і зародками кристалів нітрату амонію NH4NO3 в дисперсній фазі емульсії. Реалізовано амідування рослинних масел моноетаноламіном при знижених температурах (90…100 °C), і методом ІЧ-спектроскопії доведено наявність в продукті переважно амідів жирних кислот. Отримані аміни мають добру емульгуючу здатність як в динамічних, так і в статичних апаратах в різних режимах роботи. За спектральним даними показана можливість специфічної адсорбції отриманих амідів на зародках нітрату амонію, яка забезпечує гальмування процесів кристалізації емульсії.