Переривчасте шліфування із застосуванням екологічно безпечних твердих мастильних матеріалів. - Uminsky, Sergey; Yakimov, Olekcii; Bovnegra, Liubov; Klimenko, Natalia; Balan, Volodymyr (Праці Одеського політехнічного університету, 2018)
Для запобігання появи прижогов при шліфуванні застосовують мастильно-охолоджуючі технологічні засоби (МОТЗ) і переривчасті круги. Велика кількість МОТЗ являє реальну загрозу для здоров'я людини й навколишнього середовища, а застосування переривчастих кругів стримується через велику кількість небажаних побічних ефектів, що виникають при їхній роботі. Ціль дослідження – зниження небажаних ефектів, що супроводжують процес переривчастого шліфування, і зменшення шкідливого впливу на здоров'я людини при досягненні необхідної якості оброблюваної поверхні. Теоретично обґрунтована й експериментально перевірена можливість забезпечення необхідної якості на операції шліфування за рахунок застосування переривчастих кругів і екологічно безпечних твердих змащень. Для підвищення стійкості шліфувальних кругів і поліпшення якості поверхневого шару оброблюваних деталей розроблений склад твердого імпрегнатора, що володіє добрими мастильно-охолоджуючими і антіфкційними якостями, що дозволяють мастилу залишатися в зоні різані. Експериментально встановлено, що при шліфуванні імпрегнованим кругом потужність, що витрачається на різання на 30...40 % менше, ніж при шліфуванні звичайним кругом. Встановлено, що виділення в процесі шліфування імпрегнованим кругом водню і азоту і їх адсорбація на ювенільній поверхні інтесіфіцірує процес знеміцнення поверхневих шарів оброблюваного матеріалу і, як наслідок знижує енергоємність процесу стружкоутворення. Результати досліджень можуть бути впроваджені на операціях плоского шліфування і заточування металорізального інструменту. Електронно-мікроскопічні дослідження оброблених поверхонь показали, що шліфування імпрегнованими колами значно зменшує адгезійні схоплювання оброблюваного матеріалу з абразивними зернами і, як наслідок, зростає ріжуча здатність шліфувального круга.