Інерційні властивості пульсуючої міжструминної області протиточного гідродинамічного випромінювача - Маkarova, Т.V.; Zhukova, А.V. (Праці Одеського політехнічного університету, 2015)
Струминні гідродинамічні випромінювачі (ГДВ) представляють собою пристрої, в яких частина кінетичної енергії затопленого струменя трансформується у пульсації внутрішньої міжструминної області і коливні рухи струминної оболонки. Процес звукоутворення в ГДВ пов’язан з його конструктивних особливостей. Мета: Метою роботи є дослідження інерційних властивостей міжструминної пульсуючої області ГДВ з урахуванням його геометричних особливостей. Матеріали і методи: Для дослідження пульсуючою області запропоновано спрощену сферичну модель пульсуючої кавітуючої області струминного гідродинамічного випромінювача протиточного типу в двох модифікаціях: з урахуванням обсягу, зайнятого струменем, що витікає з сопла, і без нього. Результати: За результатами дослідження визначено характерні розміри і просторові обмеження для запропонованих модифікацій. Знайдено власну масу, приєднану масу і сукупну масу пульсуючої області (пульсатора). Отримано залежності відповідних масових співвідношень від радіуса пульсатора. Висновки: Показано, що переважну роль у сукупній масі відіграє саме приєднана маса, яка майже в 6 разів більша за власну масу пульсатора. Врахування центрального осьового каналу, зайнятого струменем з сопла, збільшує вклад приєднаної маси в сукупну масу пульсатора. Вплив приєднаної маси посилюється при збільшенні газовмісту двофазного середовища, тобто при розвитку кавітації. Сукупні маси пульсуючої ділянки в різних модифікаціях моделі близькі між собою через взаємну компенсацію двох факторів - зростання приєднаної маси пульсатора і зменшення його власної маси при порівняно малих обсягах сфери.