Міцність і деформація полімерних деталей легкої промисловості - Кulik, Т.І.; Burmistenkov, O.P.; Zlotenko, B.М. (Праці Одеського політехнічного університету, 2015)
Стаття присвячена інженерному методу визначення міцності і деформації полімерних деталей легкої промисловості на прикладі підошви взуття. Отримано аналітичні залежності для визначення міцності і прогину консольної балки з в’язко-пружного матеріалу. Отримані залежності дозволяють оцінити поведінку підошви у процесі носіння взуття і прогнозувати його експлуатаційні характеристики. Умови навантаження балки відповідають роботі підошви взуття на високих підборах. При математичному моделюванні навантаження консольної балки враховано властивості матеріалу, які не відповідають закону Гука. Розрахунок на міцність дозволяє визначати оптимальні геометричні параметри підошви, а саме її товщину і форму рифлення ходової поверхні, які дозволять уникнути її руйнування під дією робочих навантажень. Розрахунок на прогин дозволяє прогнозувати величину деформації підошви відносно каблука в момент її контакту з ґрунтом з метою забезпечення необхідної форми взуття.