Математична модель складної асиметричної технічної системи на основі чисельно-аналітичного методу граничних елементів - Lazareva, D.V.; Suryaninov, M.G. (Праці Одеського політехнічного університету, 2015)
Запропоновано нову математичну модель асиметричної несучої конструкції рамного типу, побудовану на основі чисельно-аналітичного методу граничних елементів. Для описання розрахункової схеми використано теорію графів. При побудові моделі враховано ефект стиснутого крутіння елементів рами, наявність якого зумовлена тим, що ці елементи є тонкостінними. Розглянуто побудову моделі реально експлуатованого об'єкта у вигляді двохосьового напівпричепа-платформи. Для реалізації алгоритму методу граничних елементів отримано аналітичні вирази фундаментальних функцій і компонентів вектора навантаження. Виконано розрахунки напівпричепа на основі двох різних моделей — скінченно-елементної і гранично-елементної. Аналіз показав, що похибка між результатами розрахунків, отриманими на основі двох чисельних методів, і експериментальними даними, становить близько 4%, що свідчить про адекватність запропонованої математичної моделі.