Обґрунтування напрямків змін в циклі управління змінами на підприємстві - Doroshuk, G.A. (Праці Одеського політехнічного університету, 2014)
Актуальність вибору й обґрунтування напрямків змін обумовлена необхідністю адаптації підприємства до мінливого зовнішнього середовища і підвищення його конкурентоспроможності. В роботі на основі підходів до управління змінами запропоновано цикл управління змінами на підприємстві, який складається з шести етапів, центральним з яких є етап проектування змін. Аналіз методів управління змінами й змістових моделей управління змінами дозволив обґрунтувати такі напрямки змін: структура, стратегія і місія, персонал і навички, культура і стиль, лідер змін, система винагород, процеси і технології. Для кожного з напрямків розроблено якісні і кількісні симптоми необхідності змін. Отримані теоретичні результати в подальшому можуть бути використані як основа для розробки системи інструментів реалізації кожного напрямку і формування системи показників результативності змін.