Синтез важільно-лопатевих амортизаторів з розширеною механічної структурою - Sydorenko, I.I.; Zhang, Yi Heng (Праці Одеського політехнічного університету, 2014)
У сучасному транспортному машинобудуванні широко поширені торсіонні підвіски. Оскільки торсіон є тільки пружним елементом, то питання дисипації енергії в підвісках з його застосуванням є актуальним. В даний час в якості пристроїв дисипації в торсіонних підвісках застосовують гідравлічні поршневі амортизатори з поступальним рухом рухомого елемента відносно корпуса або важільні гідравлічні амортизатори — поршневі і лопатеві, з обертальним рухом рухомого елемента відносно корпуса. Дані амортизатори реалізують робочі характеристики тільки дросельно-клапанного типу, що пов язано з функціональними можливостями даних пристроїв, які залежать від конструктивних обмежень. В роботі проведено синтез принципово нових важільно-лопатевих амортизаторів, робоча характеристика яких не пов язана з величиною тиску в робочій порожнині. Їх істотною відмінністю є наявність у структурі механічного контуру управління, який визначає тісний взаємозв’язок робочої характеристики з величиною переміщення рухомого елемента амортизатора відносно корпуса. У процесі синтезу проведено апробацію відповідної методики, побудованої на основі моделювання технічних систем модифікованими кінематичними графами. Результати синтезу представлені у вигляді двох конструктивно реалізованих зразків. Проведено порівняльний аналіз отриманих зразків та визначено їх основні робочі характеристики.