Прогнозування роботи реляційної бази даних в інформаційній системі - Kungurtsev, Аlexey B.; Zinovatnaya, S.L.; Munzer, Al Abdo (Праці Одеського політехнічного університету, 2014)
Необхідною умовою роботи будь-якої інформаційної системи є відповідність часу відгуку на запити користувача вимогам предметної області. Актуальним завданням є автоматизація методів для вибору засобів зниження часу виконання запитів до бази даних. Формальне описання стану й розвитку системи дає можливість застосувати найбільш ефективні способи прискорення запитів у момент часу, коли виникає необхідність підвищення продуктивності системи. В роботі отримано залежності, які дозволяють виконувати прогнозування інтенсивності запитів, що надходять до інформаційної системи, визначати тренд завантаження системи, виявляти періоди пікових навантажень і множину найбільш часто використовуваних таблиць і полів. Результати дослідження роботи системи дають можливість прогнозувати поводження системи і вчасно вживати заходи для підтримки необхідного рівня її продуктивності.