Дослідження рівнів опису сучасних систем критичного застосування - Babych, Yuliia; Babych, Mykola; Pavlishko, Andrii; Mamedova, Anna (Праці Одеського політехнічного університету, 2022)
На сучасному етапі економічного та технічного розвитку, однією з найбільш важливих проблем є підтримка надійності та відмовостійкості систем критичного застосування, які використовуються в управлінні атомними електростанціями, повітряними, залізничними та автотранспортними перевезеннями, технологічними агрегатами в металургії, нафтогазовій промисловості та ін.. Загальну тенденцію розвитку систем критичного застосування характеризують такі фактори: зростання ступеня складності об’єктів управління, розширення складу та рівня складності розв’язуваних функціональних завдань, скорочення часу на прийняття рішення, зростання ціни помилок та ймовірності виникнення масштабних аварійно-небезпечних ситуацій. Основними причинами ескалації виникнення аварійно-небезпечних ситуацій – є відмови в системах критичного застосування. В публікації розглядається поняття системи критичного застосування, досліджується питання рівнів опису систем критичного застосування, розглядається питання взаємозалежних підсистем на основі концепції потенціалу та інформаційних технологій підтримки надійності та відмовостійкості систем критичного застосування. Для таких систем (системи електроживлення та енергопостачання, водопостачання та водовідведення і т.ін.), актуальною проблемою є забезпечення об’єктивності, достовірності та адекватності прогнозування і попередження аварійно-небезпечних і можливих каскадних ефектів, що можуть призвести до техногенних аварій і катастроф. Це може суттєво вплинути на функціонування, стійкість і живучість систем критичного застосування, еколого-техногенну безпеку прилеглих територій і безпеку життєдіяльності населення України. У разі ураження системи критичного застосування, які можуть бути раптовими та інтенсивними, це призведе до надзвичайної ситуації техногенного характеру.