Одержання наночасток срібла під дією плазмового розряду та їх антимікробні властивості: формування кластерів та часток срібла - Skiba, M.; Pivovarov, A.; Vorobyova, Viktoriya (Праці Одеського політехнічного університету, 2018)
Розглянуто одержання водних розчинів наночасток срібла із застосуванням розряду контактної нерівноважної низькотемпературної плазми. Метою роботи є дослідження формування кластерів та часток срібла в водних розчинах під дією розряду плазми. Для визначення термодинамічних величин утворення кластерів срібла використовували метод квантової механіки, зокрема теорію функціоналу густини. Термодинамічний потенціал формування наночасток срібла у водному середовищі визначали за рівнянням Нернста. Дослідження проводили в газорідинному реакторі періодичної дії об’ємом 100 мл. Тиск в реакторі становив 80±4 кПа. Силу струму підтримували на рівні 120±6 мА. Час плазмової обробки розчинів варіювали в діапазоні від 10 с до 7 хв. Розчини готували шляхом розчинення нітрату арґентуму у дистильованій воді в заданому співвідношенні. Спектри колоїдних розчинів отримували на спектрофотометрі UV-5800PC з використанням кварцових кювет в діапазоні довжин хвиль 190…700 нм. Розподіл розмірів частинок визначали за допомогою аналізатора розмірів частинок Zetasizer Nano ZS. Експериментально і теоретично встановлено, що позитивно заряджені кластери структури Ag4+2 та Ag8+2 термодинамічно найбільш вірогідніші та передують утворенню наночасток срібла в результаті дії розряду плазми на водний розчин нітрату арґентуму. Встановлено, що на початкових етапах (до 10 сек.) плазмової обробки водного розчину нітрату срібла формуються кластери срібла структури Ag4+2 та Ag8+2 з характерними піками λмак=265…325 нм; від 10 сек до 7 хв відбувається формування НЧ срібла з піками λмак=430…440 нм. Досліджено кінетику хімічних перетворень у водних розчинах при плазмохімічній обробці водних розчинів нітрату срібла. Встановлено, що процес плазмохімічного формування наночасток срібла є реакцією першого порядку. Визначено антимікробну активність розчину НЧ по відношенню до грам негативного тест-мікроорганізму E. сoli.