Засоби підвищення динамічної якості оздоблювально-розточувальних верстатів - Balaniuk, Аnna; Orgiyan, Alexander; Oborskyi, Gennadiy; Kolesnik, Vasyl; Matzey, Ruslan (Праці Одеського політехнічного університету, 2024)
У статті наведено конструктивні особливості ряду шпиндельних головок, що забезпечують високу точність прецизійних оздоблювально-розточувальних верстатів. Описано характеристики головок, пристрої шпиндельних опор, що підвищують загальну жорсткість та демпфування системи підшипників. Наведено основні конструкції шпиндельних головок, співвідношення конструктивних параметрів, а також аналіз їх конструкцій. На основі обробки осцилограм загасаючих коливань вивчено залежність логарифмічного декременту коливань від їхнього рівня. На основі експериментального дослідження характеристик оздоблювально-розточувальних головок визначено оптимальні значення попереднього осьового натягу підшипників. Встановлено, що із зростанням зусилля натягу декремент коливань змінюється немонотонно та має максимум. Така залежність визначається виникненням у динамічній системі шпиндельного вузла сил лінійного опору та сухого тертя. Оптимальні значення натягу забезпечують максимальну точність шпиндельного вузла, а збільшення температури не перевищує 4…6°. Встановлено, що створення порожнини на вільному кінці консолі підвищує динамічну якість шпиндельних вузлів із консольним інструментом. При цьому зменшуються коефіцієнти динамічних збурень у системі шпиндель-борштангу. У роботі визначено вплив довжини порожнини на коефіцієнт передачі обурень від передньої опори до різця