Дослідження залежностей похибки роторних лічильників газу від витрати з метою реалізації адаптивної системи вимірювання. - Pistun, Oleh; Matiko, Fedir (Праці Одеського політехнічного університету, 2024)
У цій роботі виконано дослідження похибки вимірювання витрати газу за допомогою роторних лічильників газу на основі результатів експериментальних досліджень метрологічних характеристик роторних лічильників газу, отриманих під час їх періодичної метрологічної перевірки. За результатами статистичної обробки значень похибки роторних лічильників газу, отриманих під час їх метрологічної перевірки, визначені усереднені значення похибки для кожного перевірюваного значення витрати. Таким чином отримано залежності усередненої похибки лічильника від вимірюваного значення витрати для різних типорозмірів роторних лічильників газу. Для кожної отриманої залежності обчислено значення середньоквадратичного відхилення усередненого значення похибки, яке підтверджує адекватність отриманих залежностей. Для оцінювання інтегральної систематичної похибки лічильників кожного окремого типорозміру за тривалий період експлуатації визначено середню зважену похибку за ДСТУ OIML R 137-1-2:2018, а також середнє значення похибки вимірювання об’єму газу протягом року за запропонованою авторами методикою. Наявність залежностей похибки лічильника газу від вимірюваного значення витрати дає можливість виділити невилучену систематичну складову похибки для довільного вимірюваного значення витрати. Реалізація такої залежності в програмному забезпеченні обчислювача витрати дає можливість розробити адаптивну систему вимірювання витрати та об’єму газу, яка здійснює коректування вимірюваного значення витрати із врахуванням невилученої систематичної похибки вимірювання витрати. Шляхом інтегрування систематичної похибки вимірювання витрати в такій системі формують архів значень систематичної похибки вимірювання об’єму газу. Наявність у архіві обчислювача значення систематичної похибки вимірювання об’єму газу дає можливість аналізувати цю похибку та розробляти заходи для її усунення.