Способи створення попередньої напруги в пролітних конструкціях та особливості їх розрахунку. - Prokopovych, Ihor; Tkachov, Anatolii; Myronenko, Sergii; Tkachov, Oleksii (Праці Одеського політехнічного університету, 2024)
Тема роботи пов ‘язана з можливістю дослідити вплив кривизни попередньо напруженого кранового моста на його несучу здатність. В роботі автори пропонують нове конструктивно–технологічне рішення попереднього напруження кранового моста, яке дозволяє уникнути головних недоліків, які притаманні у нині використовуваних конструкціях. Запропонована конструкція дозволяє також уникнути постійного напружено–деформованого стану балки, де величина розвантажувального моменту залежить від величини діючого робочого навантаження. Для позитивного розгляду поставленої задачі виникає необхідність отримання точного рівняння кривої прогинів кранового мосту. Таке завдання вимагає розробки нової математичної моделі, а також розвиток та уточнення вже існуючих математичних моделей преформованих балкових систем. Що і є метою цієї роботи. В роботі запропонована нова математична модель базується на загальній теорії стійкості пружних систем, при розробки якої були враховані реальні умови конструктивного виконання кранового моста. Отримані універсальні рівняння кривої прогинів балки з початковою кривизною, які дають можливість дослідити її напружено-деформовану поведінку при сумісної дії на балку навантажень в площині підвісу вантажу одночасно з осьовим ексцентричним навантаженням. Отримані в даній роботі результати можуть бути прийняті до уваги при визначенні геометричних характеристик перерізів балки, а також для вдосконалення методів розрахунку проектування пролітних балкових систем на стадіях їх проектування, а також в умовах реальної експлуатації. Крім того, наведені авторами рекомендації можуть бути застосовані при ремонті кранових мостів, їх модернізації з метою підвищення вантажопідйомності, а також збільшення терміну служби вантажопідйомної машини без демонтажу.