Дослідження гібридної системи енергозабезпечення з відновлювальними джерелами енергії. - Balasanian, Hennadii; Semenyii, Andrii; Ostapenko, Artem (Праці Одеського політехнічного університету, 2024)
Виконано обробку бази експериментальної даних кліматичних параметрів з метеостанції Національного університету «Одеська політехніка» щодо подальшого їх використання для оцінки енергетичного потенціалу сонячної та вітрової енергії в Одеському регіоні. Знайдено параметри розподілу Вейбула – параметр форми та параметр масштабу, що характеризує повторюваність швидкості вітру. Розраховано імовірність повторюємості швидкості вітру за знайденими параметрами розподілу Вейбула, що забезпечило більш об’єктивні результати щодо визначення потужності вітроустановки в порівнянні з застосуванням середнього значення швидкості вітру. Опрацьовано методику щодо визначення оптимальних параметрів та конфігурації автономної гібридної системи енергозабезпечення з відновлювальними джерелами енергії для індивідуального домогосподарства за критерієм мінімальних капіталовкладень у генеруючі потужності. Досліджено, що сезонні відмінності енергетичного потенціалу сонця і вітру сприяють поєднанню цих відновлювальних джерел енергії у єдину гібридну систему та створює додаткові переваги щодо їх роботи. Отримано залежність оптимальної конфігурації та параметрів гібридної системи від енергетичного потенціалі вітра в регіоні. З’ясовано, що за умови автономної роботи гібридної системи надлишковий енергетичний потенціал не завжди використовується, бо технічно складно забезпечити сезонне акумулювання електрики. Коефіцієнт використання встановленої потужності гібридної системи при цьому склав 0,58. Наведено розподіли щодо виробництва електрики між вітроустановкою та сонячними батареям за місяцями року при заданій середньорічній швидкості вітру з урахуванням зміни енергетичного потенціалу вітру за місяцями. Визначено, що змінний характер сонячних та вітрових ресурсів може бути повністю компенсовано шляхом оптимальної інтеграції двох різних джерел до єдиної енергетичної системи.