Адсорбція хінолінового жовтого з водних розчинів силікагелем, модифікованим хлоридом цетилпіридинію - Guzenko, Olena М.; Chebotarev, Olexandr M.; Snigur, Denys V.; Ignatenko, Inna Yu.; Snihur, Kyrylo V. (Праці Одеського політехнічного університету, 2021)
В представленій роботі для ефективного концентрування аніонного харчового барвника хінолінового жовтого з розведених водних розчинів запропоновано адсорбент на основі силікагелю L 5/40, модифікованого цетилпіридиній хлоридом. Наявність катіонів цетилпіридинію на поверхні силікагелю було підтверджено методом інфрачервоної спектроскопії дифузного відбиття з Фур’є перетворенням. Досліджено та оптимізовано умови адсорбції хінолінового жовтого з розведених водних розчинів запропонованим адсорбентом. Показано, що використання модифікованого силікагелю дозволяє ефективно (>95 %) вилучати хіноліновий жовтий з водних розчинів. За оптимальних умов адсорбції (рН 2, наважка сорбенту 0,2 г, час сорбції 15 хв) визначено адсорбційну ємність модифікованого адсорбенту. Показано, що при підвищенні температури спостерігається зміна типу ізотерми з L-типу на H-тип. Показано, що ізотерми адсорбції добре описуються рівнянням Ленгмюра, а термодинамічні дослідження дозволяють говорити, що адсорбція має самочинний характер. Досліджено десорбцію хінолінового жовтого з поверхні силікагелю, модифікованого цетилпіридиній хлоридом. Відзначено, що при використанні розчинів сірчаної кислоти, гідроксиду натрію та дистильованої води десорбція не відбувається. Встановлено, що найефективнішим елюентом є 0,001 моль/л розчин додецилсульфату натрію в 0,1 моль/л гідроксиду амонію, а десорбція хінолінового жовтого відбувається за рахунок руйнування поверхневих іонних асоціатів аніонів барвника та закріплених на поверхні силікагелю катіонами цетилпіридинію. Отримані дані в подальшому можуть бути покладені в основу тест-системи для визначення хінолінового жовтого за відповідними кольориметричними шкалами або для твердофазної екстракції та сорбційно-спектроскопічного кількісного визначення хінолінового жовтого в деяких реальних зразках