Аналіз реверсивного механізму обладнання легкої промисловості - Koshel, Sergey; Koshel, Anna (Праці Одеського політехнічного університету, 2021)
Для створення надійних та високоефективних, енергозберігаючих машин легкої промисловості необхідно проводити дослідження динамічних процесів руху ланок механізмів, з яких вони складаються. Особливо таким дослідженням необхідно приділяти увагу для машин, механізми якого мають цикловий характер дії. Під час виконання технологічної операції в машинах легкої промисловості з періодичним цикловим рухом робочих органів виникає нерівномірність руху головного валу внаслідок руху ланок механізму з певними прискореннями та з урахуванням періодичного характеру дії технологічних навантажень, що змінюються за величинами та за напрямками. Нерівномірний характер руху спричиняє до появи додаткових навантажень в кінематичних парах механізмів, механічних коливань в механічних системах передачі руху, призводять до появи вібрацій та порушень в позиціонуванні робочих органів, впливає на технологічний процес роботи обладнання. Рівномірний та стабільний натяг ниток є запорукою якісного виконання технологічної операції петлеутворення. Фактором, що впливає на технологічний натяг ниток під час роботи обладнання також є додаткові динамічні навантаження, що є особливо важливим для технологічного обладнання з наявністю реверсивного робочого ходу, тому що саме в таких механізмах величини кутових прискорень ланок та лінійні прискорення їх окремих точок можуть набувати критично допустимих величин. Забезпечити рух робочих органів машини за необхідним законом за час циклу роботи, для якого натяг ниток буде оптимально необхідним, можна, якщо правильно підібрати тип механізму, що надає їм рух. Метою роботи є проведення структурно-кінематичного дослідження механізму реверсивного руху голкового барабану трикотажного автомату, які б надали обґрунтування щодо оптимального підбору типу механізму для такого обладнання. Отримано підтвердження покращення умов операції петлеутворення для трикотажного автомату з кулісним механізмом реверсивного ходу в порівнянні з шарнірно- важільним за рахунок зменшення амплітуд зміни кутових прискорень руху коромисла приводу голкового барабану для положень головного валу, під час яких виконується технологічна операція в’язання.