Діагностика виробів машинобудування за кількома ознаками - Kovalevskyy, S.; Kovalevska, O.; Postavnichyi, A. (Праці Одеського політехнічного університету, 2020)
У статті було розглянуто методи неруйнівного контролю, що засновані на різних фізичних законах і явищах. Розглянуто можливість створення нового актуального інструменту для отримання широкого спектру даних виробів машинобудування таких, як форма, розміри та розташування у просторі. Запропоновано використовувати звукову діагностику з застосуванням високочастотного широкосмугового сигналу для зняття частотних характеристик об’єкту. Метою дослідження є розробка методики безконтактного виміру виробів машинобудування за кількома ознаками. За допомогою віброакустичної діагностики та використанням методу контроля за кількісною ознакою було зроблено розподілення всього об’єму виробів 100 шт. на дві партії : основну и контрольну, знято кількісні параметри кожної одиниці виробу. За допомогою генератора частот подавався сигнал від 0 до 20000 Гц. Частотна характеристика кожного зразка фіксувалася у програмі Spectrum Analiyser. Оцінка відхилення розмірів виробу та його частотного спектру проведено у програмному забезпеченні NeuroPro 0.25. Створена нейронна мережа дозволяє в режимі реального часу прогнозувати значення декількох кількісних ознак незалежно від їх природи. Отримана працююча моделі збору статистичних даних для ефективної роботи нейронної мережі. Розроблена методика дозволяє виявляти конфігурацію виробів на основі непрямих вимірювань, через частотний спектр. Дану методику можливо використовувати для діагностики деталей за геометричними ознаками, фізичними властивостями, дефектами. Для цього необхідно збільшення вхідних даних для навчання нейронної мережі. При достатній виборці деталей з різними дефектами нейрона мережа за акустично частотними характеристиками зможе поділяти деталі на групи гідних і негідних за різними ознаками.