Пошкодження енергетичної арматури і її вхідний контроль

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15276/opu.3.59.2019.09

Ключові слова:

енергетична арматура, несправність арматури, вхідний контроль, експериментальне дослідження

Анотація

Енергетична арматура займає ключове місце в питаннях надійності енергообладнання АЕС. Арматура встановлена на трубопроводах, що пов'язують практично все основне і допоміжне обладнання електростанції, крім цього, арматура широко поширена на електростанціях. Аналіз ситуації показує, що передумови виходу з ладу арматури можна розділити на чотири групи Представлена таблиця основних несправностей та пошкоджень арматури за результатами аналізу даних ремонтних цехів АЕС. Показано, що основні проблеми арматури зав'язані на два фактори: старіння і знос арматури, тобто проблеми її експлуатації і помилки конструкції і виготовлення, що представляють вже заводські причини. Вхідний контроль арматури на АЕС носить в основному документальний характер, тобто виконується перевірка комплектності документації та деталировки обладнання. Також проводять огляд устаткування на предмет видимих пошкоджень. Ремонтні і монтажні організації також не проводять спеціальних тестів для арматури, спираючись на довіру до заводу-виробника. Пропонується реалізувати на електростанціях методику вибіркового вхідного контролю арматури. Пропонований вид вхідного контролю пов'язує практично всі основні параметри арматури – її умовний діаметр, тиск на вході при гарантованому закриття арматури, допустимий пропуск середовища і номінальний крутний момент. Результати експериментальних досліджень, проведені на реальній арматурі, показали ефективність такого методу контролю, який дозволяє не тільки встановити рівень пропуску арматури, а й визначити необхідне зусилля закриття арматури електроприводом. Крім цього, такий метод контролю дозволяє виявити непрацездатну арматуру, чого не можна зробити візуальним контролем. Такий контроль дозволить виявляти не тільки помилки конструкції, але і розбіжність витратних характеристик однотипної арматури і пропуск арматури при її регламентному закриття.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Коллиер Дж., Хьюитт Дж. Введение в ядерную енергетику. Пер. с англ. под ред. В.В. Хромова. Москва : Энергоатомиздат, 1989. 256 с.

Гуревич Д.Ф., Ширяев В.В., Пайкин И.Х. Арматура атомных электростанций. Справочное посо-бие. Москва : Энергоиздат, 1982. 312 с.

Зарицкий Н.С., Лагута С.М., Седнев В.А., Скалозубов В.И. Анализ отказов арматуры энергобло-ков Запорожской АЭС. Ядерная и радиационная безопасность. 2000. Т. 3, Вып. 2. С. 86–89.

ГОСТ 24297-87. Входной контроль продукции. Основные положения. Москва : Стандартин-форм. 2009. 9 с.

Korolyov A.V., Pavlyshyn P.Ya., Bandurko I.V. Experimental Research of Valve Tightness at Different Closure Forces. Ядерна та радіаційна безпека. 4(80). 2018. C. 21–24.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-11

Як цитувати

[1]
Pavlyshyn, P. 2019. Пошкодження енергетичної арматури і її вхідний контроль. Праці Одеського політехнічного університету. 3(59) (Груд 2019), 64–67. DOI:https://doi.org/10.15276/opu.3.59.2019.09.