Програмна реалізація утиліти для автоматизованого перекладу інтерфейсу програм.

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15276/opu.1.69.2024.12

Ключові слова:

machine translation, software development, user interface, Google Translate

Анотація

Велика кількість повсякденних дій вже давно виконується за допомогою мобільних додатків та ресурсів у мережі Інтернет. Більшість з них мають інтерфейс на обмеженій кількості мов світу. Через це у користувачів постає проблема знання мови для можливості користування цими ресурсами. Не всі розробники в світі мають доступ до професійних послуг перекладу або можливість створити належний переклад власноруч. Зваживши ці фактори можна зазначити, що існує потреба в зручній та доступній програмі, що спеціалізована для створення та забезпечення якості перекладу саме інтерфейсів програмного забезпечення та веб-сторінок. В даній роботі проведено аналіз переваг та недоліків можливих методів реалізації та існуючі алгоритми, такі як GNU gettext. На базі цього аналізу визначені вимоги до запропонованої програми, а саме зручний інтерфейс та набір функцій, що спеціалізовані для роботи з програмними інтерфейсами та файлами вихідного коду. Перелік головного функціоналу включає в себе взаємодію з інтернет-сервісами машинного перекладу та можливість переглядати вихідний код програми або веб-сайту в контексті текстових елементів інтерфейсу користувача. Розроблено та описано комп’ютерну утиліту у версії для ОС Microsoft Windows, яка реалізує всі вимоги до базового функціоналу. Проектна версія утиліти реалізована за допомогою мови програмування C# та середовища розробки Microsoft Visual Studio. Програма спеціалізована для перекладу інтерфейсів користувача та дозволяє автоматизувати цей процес за допомогою використання сервісу Google Translate. Для максимальної зручності використання утиліта зберігає результати роботи в простому текстовому форматі, призначений для зчитання під час роботи цільовою програмою або веб-сайтом. Також наведена детальна демонстрація робочого процесу на прикладі перекладу інтерфейсу самої утиліти, та визначено напрямки потенційного розвитку в наступних версіях.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Top Translation Software Tools in 2020 – Some Even Free!. Retrieved from: https://www. smartcat.ai/blog/top-translation-software-tools-in-2019-some-even-free/. Title from the screen. (Last accessed: 25.12.2023).

Try the Free Website Translator & Translate API Google Translate. Retrieved from: https://translate.google.com/intl/en/about/forbusiness/. (Last accessed: 25.12.2023).

gettext GNU Project Free Software Foundation (FSF). Retrieved from: https://www.gnu.org/software/ gettext/. Title from the screen. (Last accessed: 25.12.2023).

GNU gettext utilities: List of Programming Languages. Retrieved from: https://www.gnu.org/ software/gettext/manual/html_node/List-of-Programming-Languages.html. Title from the screen. (Last accessed: 05.01.2024).

XLIFF Version 2.1. Retrieved from: https://docs.oasis-open.org/xliff/xliff-core/v2.1/xliff-core-v2.1.html. Title from the screen. (Last accessed: 05.01.2024).

Language support | Cloud Translation | Google Cloud. Retrieved from: https://cloud.google.com/ translate/docs/languages. Title from the screen. (Last accessed: 25.12.2023).

Pricing | Cloud Translation | Google Cloud. Retrieved from: https://cloud.google.com/translate/pricing. Title from the screen. (Last accessed: 25.12.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-24

Як цитувати

[1]
Matuzko, V. 2024. Програмна реалізація утиліти для автоматизованого перекладу інтерфейсу програм . Праці Одеського політехнічного університету. 1(69) (Трав 2024), 115–121. DOI:https://doi.org/10.15276/opu.1.69.2024.12.

Номер

Розділ

Інформаційні технології. Автоматизація