Дослідження коливань тиску в напірній магістралі насосу і ефективності роботи гасителів коливань

Автор(и)

  • Олександр Вікторович Корольов Національний університет "Одеська політехніка" https://orcid.org/0000-0002-4158-7966
  • Хуіюй Чжоу Національний університет "Одеська політехніка"

DOI:

https://doi.org/10.15276/opu.3.50.2016.08

Ключові слова:

поршневий насос, демпфер, тиск, коливання

Анотація

У статті наведено результати експериментальних досліджень коливань тиску в трубопроводах поршневих насосів. Актуальність досліджень обумовлена необхідністю зниження коливань тиску, які утворюються об’ємними насосами, зважаючи на їх негативний вплив не тільки на надійність роботи насосів, але і на точність вимірювання витрати і тиску середовища, що подається такими насосами. Мета: Метою цього дослідження було вивчення гідравлічних характеристик пульсуючих потоків в напірних магістралях поршневих насосів скрапленого газу, а також дослідження ефективності роботи гасителів пульсацій тиску і відповідності їх параметрів розрахунковим. Матеріали і методи: Приводами використовувалися поршневі насоси – однолінійний і трилінійний. В ході випробувань фіксувалися коливання тиску в напірній магістралі. Для цього використовувалися малоінерційні датчики тиску на 15,0 МПа, що працюють в комплекті з тензостанцією, яка дозволяє реєструвати коливання тиску на частотах до 10 кГц. Вихідний сигнал тензостанціі подавався на вхід осцилографа, працюючого в режимі запам’ятовування. При всіх випробуваннях датчики тиску встановлювалися в трьох точках – після поршневої групи, на напірній магістралі перед демпфуючим пристроєм і за ним. В експерименті було використано три різні демпфери – два нові, розраховані за авторською методикою, і один штатний, яким укомплектовані серійні поршневі насоси. Демпфери встановлювалися вертикально, введення потоку здійснювалося в нижню кришку, а виведення – через бічну поверхню. Результати: Проведені експериментальні дослідження підтвердили загальне положення щодо більшої ефективності складних складених фільтрів і щодо правильності обраної методики їх розрахунку, запропонованої авторами раніше; зокрема, фактичний рівень послаблення коливань тиску на розробленому демпфері надзвичайно точно збігся з розрахунковими результатами.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Олександр Вікторович Корольов, Національний університет "Одеська політехніка"

DSc, Prof.

Посилання

Korolyov, O.V. Dynamic damper pressure fluctuation in the pumping systems / O.V. Korolyov, Zhou Huiyu // Пр. Одес. політехн. ун-ту. — 2016. — Вип. 1(48). — С. 35—40.

Ziegler, F. Special design of tuned liquid column-gas dampers for the control of spatial structural vibrations / F. Ziegler // Acta Mechanica. — 2008. — Vol. 201, Issue 1. — PP. 249—267.

Volk, M.W. Pump characteristics and applications / M.W. Volk. — 3rd Ed. — Boca Raton: CRC Press, 2014. — 490 p.

Korenev, B.G. Dynamic vibration absorbers: theory and technical applications / B.G. Korenev, L.M. Reznikov. — Chichester: Wiley, 1993. — 296 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-20

Як цитувати

[1]
Korolyov, O. і Zhou, H. 2016. Дослідження коливань тиску в напірній магістралі насосу і ефективності роботи гасителів коливань. Праці Одеського політехнічного університету. 3(50) (Лис 2016), 41–46. DOI:https://doi.org/10.15276/opu.3.50.2016.08.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають