Eкспериментальний стенд для вивчення процесів, що протікають в змішувальних підігрівачах низького тиску турбоустановок К-1000-60/3000

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15276/opu.2.61.2020.05

Ключові слова:

експериментальний стенд, змішувальні ПНТ, нестійкі режими, АЕС, ANSYS

Анотація

Розвиток атомної енергетики сьогодні визначається рішенням комплексу науково-технічних проблем, що забезпечують надійність та безпеку діючих та проектованих АЕС. При цьому аналізуються різні аварійні ситуації, можливість (ймовірність) найрізноманітніших відмов у роботі обладнання. Досвід експлуатації змішувальних підігрівачів низького тиску (ПНТ) на ТЕС та АЕС показує, що на деяких режимах роботи турбоустановки в ПНТ-2 виникають пульсації, що призводить до руйнування внутрішніх елементів ПНТ-2 та порушенню в роботі трубопроводів обв'язки. В свою чергу, це негативно відображається на роботі обладнання яке знаходиться за ПНТ-2, по ходу руху конденсатно-живильного тракту. На відновлення цих порушень в конструкції ПНТ витрачається певний час та матеріальні ресурси, знижується коефіцієнт використання встановленої потужності блоку та економічні показники. У доповіді представлено проект конструкції лабораторного стенду та опис основних конструктивних особливостей його компонентів. Стенд розроблений з метою вивчення процесів, що призводять до появи вібрацій у змішувальних підігрівачах низького тиску конденсатно-живильного тракту турбоустановок К-1000-60/3000. Основним завданням, при «масштабному» моделюванні, є необхідність дотримання еквівалентних умов протікання тепло-гідравлічних процесів у моделі по відношенню до натурного обладнання. Для вирішення даного завдання, засобами коду ANSYS, було виконано попереднє розрахункове моделювання гідравлічних процесів, що відбуваються в стенді. Це дозволило заздалегідь визначити певні конструктивні особливості при проектуванні зазначеного стенду. Результати експериментальних досліджень, розробленого стенда, мають дозволити розробити заходи щодо зниження рівня або цілковитого усунення вібрацій у змішувальних ПНТ, а також провести валідацію розрахункових комп'ютерних програм з розрахункового аналізу стаціонарних і нестаціонарних тепло-гідравлічних процесів в зазначеному обладнанні та апробації розроблених заходів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Андрій Анатолійович Смичок, SE “Scientific and Technical Center” GC “NAEGC” Energoatom”

SE “Scientific and Technical Center” GC “NAEGC” Energoatom”, 1 Shevchenko Ave. 1, Odessa, Ukraine, 65044;

Володимир Антонович Герлига, SE “Scientific and Technical Center” GC “NAEGC” Energoatom

 DSc, Prof.,SE “Scientific and Technical Center” GC “NAEGC” Energoatom

Владислав Володимирович Запорожан, SE “Scientific and Technical Center” GC “NAEGC” Energoatom”

PhD,SE “Scientific and Technical Center” GC “NAEGC” Energoatom”

Посилання

Khabensky V.B., Gerliga V.A. Coolant Flow Instabilities in Power Equipment. CRC Press, 2017, 388 p.

Синцова Т.Г., Трифонов Н.Н., Ермолов В.Ф., Сухоруков Ю.Г. Расчетное и экспериментальное исследование устойчивой работы смешивающих ПНД для ТЭС и АЭС. Вісник НТУ «ХПІ». 2014. № 12(1055).

Скалозубов В.И., Хадж Фараджаллах Даббах А., Скалозубов К.В. Вопросы теплогидродинами-ческой неустойчивости в оборудовании и трубопроводах АЭС с ВВЭР. Проблеми безпеки атом-них електростанцій та Чорнобиля. Вип. 14, 2010.

Ruspini L.C., Marcel C.P., Clausse A. Two-phase flow instabilities. International Journal of Heat and Mass Transfer. 2014. 71. 521–548.

Vijayan P.K., Nayak A.K. Introduction to Instabilities in Natural Circulation Systems. IAEA Training Course on Natural Circulation Phenomena and Passive Safety Systems in Advanced Water-Cooled R-eactors. ICTP. Trieste. Italy, 17–21 May 2010.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-14

Як цитувати

[1]
Smychok, A., Gerliga, V., Zaporozhan, V., Panchenko, M. і Fylonych, Y. 2020. Eкспериментальний стенд для вивчення процесів, що протікають в змішувальних підігрівачах низького тиску турбоустановок К-1000-60/3000. Праці Одеського політехнічного університету. 2(61) (Лип 2020), 42–50. DOI:https://doi.org/10.15276/opu.2.61.2020.05.