Лабораторна технологія вилучення та аналізу рослинних олій
DOI:
https://doi.org/10.15276/opu.1.71.2025.23Ключові слова:
рослинна олія, екстракція, хроматографія, жирнокислотний склад, інфрачервона спектроскопіяАнотація
Розроблено технологію холодного віджиму, екстракції та аналізу олії з кісточок льону, чорного кмину, винограду, шипшини, обліпихи та гранату. Визначено кислотне і йодне числа, досліджено молекулярну структуру та жирнокислотний склад екстрагованих зразків із застосуванням інфрачервоної спектроскопії та газорідинної хроматографії. Гексан і хлористий метилен залишаються найефективнішими екстрагентами для лабораторної екстракції в апараті Сокслета. Попередня мацерація подрібненої сировини сприяє збільшенню виходу ліпідів, що чітко простежується при екстрагуванні олії з насіння шипшини та обліпихи. Характеристики кислотного та йодного чисел свідчать про високий вміст ненасичених жирних кислот і низький ступінь гідролізу досліджуваних зразків. У складі виноградної, шипшинової, обліпихової та кминної олій переважає лінолева кислота, вміст якої становить від 41,2 ± 0,17% до 72,7 ± 0,06%. У лляній олії домінує ліноленова кислота (49,3 ± 0,04%), а у гранатовій – пунікова кислота (86,1 ± 0,28%). Водночас у складі лляної олії кількість лінолевої кислоти сягає лише 15,2 ± 0,04 %. Значна кількість ліноленової кислоти також виявлена у зразках олії з насіння шипшини (25,9 ± 0,11%) та кісточок обліпихи (27,8 ± 0,16%). Вміст олеїнової кислоти коливається від 4,3 ± 0,16% в олії з кісточок гранату до 25,1 ± 0,12% в олії з насіння чорного кмину. У досліджених зразках також виявлено пальмітинову (2,7 ± 0,07%...11,8 ± 0,00%), стеаринову (1,7 ± 0,03%...5,9 ± 0,01 %), арахінову (0,1 ± 0,00%...1,0 ± 0,03%) та цис-11-ейкозенову кислоти (0,1 ± 0,00%...0,7 ± 0,04 %). В інфрачервоних спектрах зразків олій спостерігаються піки, характерні для валентних і деформаційних коливань С–Н зв’язків метильних, метиленових і метинових груп; валентних і деформаційних коливань подвійних зв’язків С=С; валентних коливань карбонільних зв’язків С=О; і ефірних зв’язків С–О. Наявність характеристичних піків у діапазонах 938 см⁻¹ і 989 см⁻¹ в інфрачервоному спектрі олії з кісточок гранату свідчить про присутність кон’югованих подвійних зв’язків пунікової кислоти, яка є основною складовою цієї олії.
Завантаження
Посилання
Mumtaz, F., Zubair, M., Khan, F., & Niaz, K. (2020). Recent Advances in Natural Products Analysis. Part IV: Other groups of natural compounds. Chapter 22 Analysis of plants lipids. Amsterdam, The Netherlands: Elsevier Inc. 677-705. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816455-6.00022-6.
Hlukhaniuk, A., Kuzminchuk, T., Chyzhovych, R., Semenyshyn, Ye., & Ivashchuk, O. (2020). Research of grinding degree influence and polar solvents nature on the efficiency of oil withdrawal from vegetable raw material using extraction method. Chemistry, Technology and Application of Substances, 3(1), 161-168. DOI: https://doi.org/10.23939/ctas2020.01.161.
Souza, R. C., Machado, B. A. S., Barreto, G. A., Leal, I. L., Anjos, J. P., & Umsza-Gues, M. A. (2020). Effect of Experimental Parameters on the Extraction of Grape Seed Oil Obtained by Low Pressure and Supercritical Fluid Extraction. Molecules. 25(7). 1634. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules25071634.
Souza, J. R. C. L., Villanova, J. C. O., Souza, T. S., Maximino, R. C., & Menini, L. (2021). Vegetable fixed oils obtained from soursop agro-industrial waste: Extraction, characterization and preliminary evaluation of the functionality as pharmaceutical ingredients. Environmental Technology & Innovation, 21, 101379.
Dąbrowska, M., Danuta, K., & Maciejczyk, E. (2019). Rose Hip Seed Oil: Methods of Extraction and Chemical Composition. European Journal of Lipid Science and Technology, 121(8), 1800440. DOI: https://doi.org/10.1002/ejlt.201800440.
Zhang, H., Yuan, Yu., Zhu, X., & Ge, X. (2022). The Effect of Different Extraction Methods on Extraction Yield, Physicochemical Properties, and Volatile Compounds from Field Muskmelon Seed Oil. Foods, 11(5), 721. DOI: https://doi.org/10.3390/foods11050721.
Laqui-Estaña, J., Obreque-Slier, E., García-Nauto, N., & Saldaña, E. (2024). Advances in Grape Seed Oil Extraction Techniques and Their Applications in Food Products: A Comprehensive Review and Bibliometric Analysis. Foods, 13(22), 3561. DOI: https://doi.org/10.3390/foods13223561.
Chouaibi, M., Rezig, L., Hamdi, S., & Ferrari, G. (2019). Chemical characteristics and compositions of red pepper seed oils extracted by different methods. Industrial Crops & Products, 128, 363-370. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2018.11.030.
Senphan, T., Mungmueang, N., Sriket, C., Sriket P., Sinthusamran, S., & Narkthewan, P. (2025). Influence of extraction methods and temperature on hemp seed oil stability: A comprehensive quality assessment. Applied Food Research, 5, 100702. DOI: https://doi.org/10.1016/j.afres.2025.100702.
Di Stefano, V., Bongiorno, D., Buzzanca, C., Indelicato, S., Santina, A., Lucarini, M., Fabbrizio, A., Mauro, M., Vazzana, M., Arizza, V., & Durazzo, A. (2021). Indelicato Fatty Acids and Triacylglycerols Profiles from Sicilian (Cold Pressed vs. Soxhlet) Grape Seed Oils. Sustainability, 13(23), 13038. DOI: https://doi.org/10.3390/su132313038.
Choudhury, M. S., Islam, M. N., Khan, M. M., Ahiduzzaman, M., Masum, M. I., & Ali, M. A. (2023). Effect of extraction methods on physical and chemical properties and shelf life of black cumin (Nigella sativa L.) oil. Journal of Agriculture and Food Research, 14, 100836. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100836.
Hssaini, L., Razouk, R., Charafi, J., Houmanat, K., & Hanine, H. (2021). Fig seeds: Combined approach of lipochemical assessment using gas chromatography and FTIR-ATR spectroscopy using chemometrics. Vibrational Spectroscopy, 114, 103251. DOI: https://doi.org/10.1016/j.vibspec.2021.103251.
Zielińska, A., Wójcicki, K., Klensporf-Pawlik, D., Marzec, M., Lucarini, M., Durazzo, A., Fonseca, J., Santini, A., Nowak, I., & Souto, E. B. (2022). Cold-Pressed Pomegranate Seed Oil: Study of Punicic Acid Properties by Coupling of GC/FID and FTIR. Molecules. 27(18). 5863. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules27185863.
Popović-Djordjević, E., Špirović-Trifunović, B., Pećinar, I., Oliveira, L. F. C., Krstić, D., Mihajlović, D., Akšić, M. F., & Simal-Gandara, J. (2023). Fatty acids in seed oil of wild and cultivated rosehip (Rosa canina L.) from different locations in Serbia. Industrial Crops and Products, 191(B), 115797. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.115797.
Li, X., Liu, W., Xiao, L., Zhao, J., Chen, Y., Zhang, L., Li, P., Pérez-Marín, D., & Wang, X. (2025). The application of emerging technologies for the quality and safety evaluation of oilseeds and edible oils. Food Chemistry, 25, 102241. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fochx.2025.102241.
Rajagukguk, Y. V., Islam, M., Grygier, A., Tomaszewska-Gras, J. (2023). Thermal and spectroscopic profiles variation of cold-pressed raspberry seed oil studied by DSC, UV/VIS, and FTIR techniques. Journal of Food Composition and Analysis, 124, 105723. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105723.
Alara, O. R., & Abdurahman, N. H. (2019). GC-MS and FTIR analyses of oils from Hibiscus sabdariffa, Stigma maydis and Chromolaena odorata leaf obtained from Malaysia: Potential sources of fatty acids. Chemical Data Collections, 20, 100200. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cdc.2019.100200.
Valasi, L., Kokotou, M. G., & Pappas, C. S. (2021). GC-MS, FTIR and Raman spectroscopic analysis of fatty acids of Pistacia vera (Greek variety “Aegina”) oils from two consecutive harvest periods and chemometric differentiation of oils quality. Food Research International, 148, 110590. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110590.
Carré1, P., Berthold, S., Piofczyk T., Bothe, S., & Hadjiali, S. (2024). Solvent solutions: comparing extraction methods for edible oils and proteins in a changing regulatory landscape. OCL, 31, 31. DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2024027.
