Розробка і дослідження дросельно-регулюючого вентиля з підвищеною ерозійної стійкістю

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15276/opu.3.62.2020.08

Ключові слова:

ерозія, вентиль нової конструкції, експеримент, розподіл тиску, видаткова характеристика

Анотація

Надійність і безаварійність роботи атомних станцій обумовлена надійністю роботи трубопровідних систем, що пов'язують основне і допоміжне обладнання. Основними елементами таких систем є енергетична арматура (клапани, вентилі та ін.), надійна робота якої багато в чому визначає надійність АЕС в цілому. При цьому однією з проблем, що знижують ресурс арматури, є ерозійний знос основних її елементів. Стаття присвячена розробці і експериментальному дослідженню вентиля з підвищеною стійкістю до ерозійного зносу. В статті показані проблеми, які пов'язані з експлуатацією вентиля і, як наслідок, обумовлюється актуальність дослідження. Слід зазначити, що дослідження вентиля запропонованої конструкції виконується вперше. Особливістю конструкції вентиля є те, що робоче середовище, проходячи орган регулювання, потрапляє в пористу засипку, де відбувається ефективне гасіння швидкості потоку і пов'язаного з цим шумом. Представлена експериментальна конструкція вентиля і описаний експериментальний стенд для його дослідження, дається опис методів дослідження. Для дослідження течії в пористому шарі вентиля використовувалися 12 датчиків, заведених всередину шару. У якості пористої засипки використовувався дрібний поліетилен, тому експеримент проводився на низькому тиску і при нормальних температурах. В результаті експерименту отримано розподіл тиску в пористому шарі в залежності від ступеня відкриття вентиля і збільшення витрати через нього. Отримано нелінійні залежності на середніх витратах і лінійні на максимальних і мінімальних витратах. Встановлено, що в такому вентилі ділянка з високою швидкістю середовища буде перебувати в пористої засипці. Дослідження гідравлічної характеристики показало, що вона має характер близький до лінійного, подібний для течій в пористих середовищах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Павло Яремович Павлишин, Rivnenska AES,

Rivnenska AES, Varash, Rivne region Ukraine, 34400

Олександр Вікторович Корольов, Національний університет "Одеська політехніка"

д-р техн. наук, доц.

Посилання

Имбрицкий М.И. Справочник по арматуре и трубопроводам химических цехов электростанций. Москва. : Энергоатомиздат, 1985. 168 с.

Иткина Д.М. Исполнительные устройства систем управления в химической и нефтехимической промышленности. Москва : Химия, 1984. 232 с.

Арзуманов Э.С. Гидравлические регулирующие органы систем автоматического управления. Москва : Машиностроение, 1985. 256 с.

Павлишин П.Я. Пошкодження енергетичної арматури і її вхідний контроль. Праці Одеського політехнічного університету. 2019. Вип. 3(59), С. 64–67. DOI: 10.15276/opu.3.59.2019.09.

Причины и виды неисправностей запорной арматуры. URL: https://tpa-asteko.ru/poleznye-materialy/106-prichiny-i-vidy-neispravnostej-zapornoj-armatury.

Казначеева И.В. Эрозионный износ энергетической арматуры. Вестник калужского универси-тета. 2013. № 3-4. C. 18–22.

Имбрицкий М.И. Надёжность арматуры энергетических блоков. Москва :Энергия, 1980. 95 с.

Соединение труб из разнородных металлов / Киселёв С.Н. и др. Москва : Машиностроение, 1981. 176 с.

Филлипов Г.А., Салтанов Г.А., Кукушкин А.Н. Гидродинамика и тепломассообмен в присутст-вии поверхностно-активных веществ. Москва : Энергоатомиздат, 1988. 184 с.

Сборник директивных материалов по эксплуатации энергосистем : Теплотехническая часть. Минэнерго СССР. Москва : Энергоатомиздат, 1981. 320 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-10-21

Як цитувати

[1]
Pavlyshyn, P. і Korolyov О. 2020. Розробка і дослідження дросельно-регулюючого вентиля з підвищеною ерозійної стійкістю. Праці Одеського політехнічного університету. 3(62) (Жов 2020), 64–69. DOI:https://doi.org/10.15276/opu.3.62.2020.08.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають